Browse By

Tips Membelah Durian Yang Benar

Bagikan!

Buah Durian

Buah Durian

Anda tentu tahu, buah yang satu ini mempunyai duri yang cukup tajam dan keras sehingga boleh mencederakan tangan atau kaki anda. Namun, sebaiknya anda lebih berhati-hati lagi pada masa akan membelahnya agar tidak terkena tangan.

banneracai TANAH WAKAF

Musim durian serupa dengan datangnya musim penghujan, sehingga tidak hairanlah jika sebahagian besar orang sangat menanti datangnya musim buah yang digelar sebagai King of Fruit tersebut. Namun, kadang-kadang orang masih sangat kesulitan dalam membelah buah duren yang cukup tajam.

Chef Arnold Poernomo, sebagai salah satu juri Junior MasterChef Indonesia 2 akan memberikan beberapa tips dalam membelah durian, shingga anda boleh menikmati buah durian dengan nikmat.

1. Sediakan Kain Tebal
Sebelum anda memotong buah durian, ada baiknya anda lapisi buah durian terlebih dahulu dengan menggunakan kain tebal atau jika tidak ada anda boleh gunakan sarung tangan untuk melapisi tangan anda agar terhindar dari duri buah durian.

2. Siapakan Pisau Tajam
Untuk memudahkan saat pembahagian buah durian, anda juga perlu menggunakan pisau yang tajam. Sehingga kulitnya yang keras akan mudah dikupasnya.

3. Belah Sesuai Dengan Jalur
Perhatikan alur yang terdapat pada pangkal tangkai buah durian hingga sampai bawah. Kemudian, anda boleh memulakannya dengan memotong buah durian dari alur bahagian atas menuju bahagian bawah. Dengan begitu, anda boleh menikmati buah durian dengan mudah.

Facebook Comments

Bagikan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

shares