Browse By

Tips Mengupas Tomato Yang Benar!

Bagikan!

Buah Tomato

Buah Tomato

Bukan perkara yang mudah semasa mengupas tomato. Ditambah, tomato yang anda kupas masih dalam keadaan mentah. Oleh kerana itu, ada helah khusus yang boleh anda lakukan apabila mengupas kulit tomato.

banneracai TANAH WAKAF

Adakah anda pernah mendengar mengenai sambal salsa? Sambal salsa merupakan sambal khas Mexico yang kini telah memasuki Malaysia. Dengan potongan tomato yang segar, sambal salsa ini berjaya membuat banyak orang ketagihan.

Bagi sebagian masyarakat Indonesia juga terkadang membuat sambal dengan menggunakan tomato segar tetapi biasanya semasa membuat sambal kulit tidak dikupas. Namun, ada pula sebahagian orang tidak mahukan biji dan kulit tomato yang kenyal tercampur dengan sambal. Berikut beberapa cara menyiasati agar kulit dan biji yang licin tercampur ke dalam sambal anda.

Pertama, Masukkan air ke dalam periuk dan beri sedikit garam, kemudian diamkan hingga mendidih. Sambil menunggu air mendidih, Guankan pisau kecil untuk memberikan tanda X pada bahagian bawah tomato.

Kedua, Masukkan tomato ke dalam air mendidih, diamkan hingga 20 saat untuk satu buah tomato.

Ketiga, Gunakan penapis untuk mengangkat tomato dari dalam periuk. Dan simpan di dalam bekas yang berisi air ais. Kupas kulit tomato secara perlahan-lahan apabila sudah mula sejuk.

Keempat, Potong menjadi dua bahagian.

Kelima, Buang biji dan cecair yang ada di dalam buah tomato. Ulangi terus menerus hingga tomato menjadi benar-benar bersih.

Keenam, Potong dadu tomato dan tambahkan pada sambal salsa ataupun resipi mengikut selera anda.Selamat Cuba!

Facebook Comments

Bagikan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

shares